A-kursen
Alltså:
Kap. Tryck: V1, V4, V5, V25, V34
Kap. Värmelära: V4, V5, V10, V13, V31, V33
Kap. Likström: V37, V44, V61V6, M6
På måndag introducerar jag optikavsnittet, men det blir ingen optik på provet nästa fredag.
Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.
Några bra regler vid framträdandet är:
Det finns ett ord som är bra att kunna. Det är ordet exciterad. Man säger att en atom är exciterad, när någon av elektronerna befinner sig i en högre energinivå än normalt. Excitationen varar i allmänhet inte särskilt länge, kanske 10 upphöjt till minus åtta sekunder, sedan återgår atomen till grundtillståndet. Skilj på exciterad och joniserad. När en atom är joniserad har den förlorat en elektron (eller möjligen flera). (Ja, det finns ju negativa joner också. Då är det en atom som roffat åt sig en extra elektron (eller möjligen flera). )
Hela kapitel 2 i gamla boken är nyttig läsning, och i nya boken kan ni till att börja med plöja igenom avsnitten 2.1 -2.5. (Fotoelektriska effekten och röntgenstrålning återkommer vi till)
Räkna gärna 2.06, 2.07, 2.08, 2.10, 2.11, 2.12, 2.13 (Används Rydbergs formel och sätt in n=2 för balmerserien och n=1 för lymanserien), 2.14
Alla ovanstående uppgifter har samma nummer i nya och gamla boken.
Dessutom kan ni ta itu med 2.18 i gamla (2.21 i nya).