Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

29.3.06

Laborationspresentationer den 31 mars 2006

Presentationerna sker i följande ordning:
1: Sebastian / Johanna Resistansmätning
2: Camilla / Kristoffer Ljusmätning
3: Marie Dopplereffekt
4: Sandra / Ali Impedans
5: Sara / Helena Poissonfördelning
6:
7:


Tänk på att göra presentationerna så begripliga som möjligt. ”Publiken” har inte gjort det ni har gjort och i nästan samtliga fall har ni sysslat med ”nya” begrepp som vi inte tidigare behandlat i kursen. Ni måste därför tydligt klargöra vad det handlar om (och då är det bra om ni själva har tänkt igenom och förstått vad ni gjort).
Ni fick (medvetet) ganska lösa instruktioner för att ni skulle tvingas tänka lite extra själva.
Torsdagspasset kan användas till att finslipa förståelsen, producera visuellt presentationsmateriel, göra ytterligare kompletterande mätningar etc.

Några bra regler vid framträdandet är:

  • Ha gärna ”fusklapp”, men läs inte innantill
  • Ha inte för bråttom (ni kommer ändå inte upp i min hastighet ;-/ )
  • Använd AV-hjälpmedel, dvs. skriv upp nya ord och begrepp och rita principskisser (kan vara förberedda på OH eller PowerPoint, om ni vill).
  • Låt gärna publiken fråga (och var beredda på att svara!)
  • Visa intresse för det du gör (Intresse smittar!)


    På fredag börjar presentationerna kl 9.15. Tiden 8.30 – 9.15 disponerar ni för att ”plocka i ordning grejor”, ”kolla alla sladdar” och ev. ställa några ”sista-minuten-frågor” till mig.

    Lycka till med att förmedla era nyförvärvade kunskaper till de andra i gänget!