Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

16.3.06

Räkna med atomer (B-kursen)

Har ni hämtat andan efter morgonens försök att presentera två decenniers fysikutveckling på en dryg timme?
Om ni ännu inte smält allt kanske ni ändå insett att:


  • Det finns en rysligt liten kärna "mitt i" atomen.
  • Det finns elektroner som bildar ett "skyddande hölje" långt, långt bort från kärnan, och
  • elektronerna kan inte "åka runt hur som helst". De kan bara existera i vissa bestämda energinivåer ("banor", "skal", "orbitaler" /kärt barn har många namn, men jag föredrar att kalla dem energinivåer, för det är ju det de egentligen är/)
  • Normalt finns elektronerna i sina bestämda energinivåer, men om man knuffar till dem, dvs.
  • om elektronerna tillförs energi kan de "hoppa upp till en högre liggande nivå", men
  • elektronerna "trillar nästan omedelbart ner igen" till en lägre nivå (inte nödvändigtvis ända ner till den de kom ifrån), och
  • när en elektron "trillar ner" förlorar den energi, och den energin emitteras (sänds ut) som en foton ("ljusblixt") vars energi blir exakt lika med energiskillnaden mellan de aktuella nivåerna.
  • Fotoner är "ljusets energipaket" eller vad ni vill tänka er det som, men kalla dem helst fotoner, för det heter de!
  • Varje foton har alltså en bestämd energi och därmed har också det ljus den representerar en bestämd våglängd (eller frekvens).

Det finns ett ord som är bra att kunna. Det är ordet exciterad. Man säger att en atom är exciterad, när någon av elektronerna befinner sig i en högre energinivå än normalt. Excitationen varar i allmänhet inte särskilt länge, kanske 10 upphöjt till minus åtta sekunder, sedan återgår atomen till grundtillståndet. Skilj på exciterad och joniserad. När en atom är joniserad har den förlorat en elektron (eller möjligen flera). (Ja, det finns ju negativa joner också. Då är det en atom som roffat åt sig en extra elektron (eller möjligen flera). )

Hela kapitel 2 i gamla boken är nyttig läsning, och i nya boken kan ni till att börja med plöja igenom avsnitten 2.1 -2.5. (Fotoelektriska effekten och röntgenstrålning återkommer vi till)

Räkna gärna 2.06, 2.07, 2.08, 2.10, 2.11, 2.12, 2.13 (Används Rydbergs formel och sätt in n=2 för balmerserien och n=1 för lymanserien), 2.14
Alla ovanstående uppgifter har samma nummer i nya och gamla boken.
Dessutom kan ni ta itu med 2.18 i gamla (2.21 i nya).