Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

15.3.06

B-kursen

Efter den breda introduktionen av atom- och kärnfysiken i tisdags (13/3) ska vi fördjupa oss lite i Bohrs atommodell och den lilla intressanta fotonen. 1920-talet måste ha varit ett spännande årtionde, då atomfysiken och den nya kunskapen om atomens struktur växte fram, och det stod klart att atomerna hade ett ytterst komplicerat elektronskal. Då myntades också begreppet kvantfysik, vilket innebär att vår värld på mikronivå är kvantiserad (det betyder att det finns bara vissa tillåtna tillstånd, exempelvis energier).
Ta med er He-våglängderna ni mätte upp i tisdags, så ska vi se om vi kan identifiera hur just de våglängderna uppstår när heliumelektronerna byter energinivå.
I boken behandlas väteatomen relativt utförligt. Ta gärna det som kvällslektyr i afton!

En annan sak: Jag har fått rätt många positiva reaktioner på det här med fysikblogg. Det var ju ett hugskott som flög i mig för att försöka framstå som lite modern (åtminstone i något avseende). Om jag får en ny Fysik A nästa termin får jag väl ta itu med att försöka strukturera det hela på något sätt. För mycket tyder på att det går att utveckla till något hyfsat. Därför är jag tacksam för alla tänkbara synpunkter på hur bloggen skulle kunna användas för att effektivisera era studier (och kanske även inspirera). Skriv gärna comment!