Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

17.3.06

Elektromagnetisk strålning

Kapitlet Elektromagnetisk strålning i provbanken innehåller mest uppgifter som behandlar strålningen från olika fasta kroppar. Vi återkommer dit. Om ni vill lösa några uppgifter på det avsnittet så räcker det än så länge med G1, G2, G3 och G20.
Sedan kan ni ta avsnittet Atomfysik. Där finns det mycket att hämta. T.ex:
G1, G2, G3, G, 4 och
G5, G10, G11 (Använd Rydbergs formel på dessa om ni inte gillar bankens lösningar)
G20,G25, V5,V6,V25, M11.

På tisdag ska jag visa ett mera proffsigt sätt att mäta gammastrålning, då vi använder en gammaspektrometer i stället för ett GM-rör. Då kan vi oxå få reda på vilken energi gammastrålningen har (och därmed från vilken isotop den kommer :-)
Vi kan t.ex. avgöra om det finns cesium 137 i Bengt Rudanders gamla hjortronsylt. Har ni någon misstänkt renstek liggande i frysen får ni gärna ta med en bit av den (det räcker med mindre än en deciliter).
Visst är fysik ett strålande ämne!
Men akta er för vissa fotoner!