Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

18.2.09

Fredagen den 20 februari

Vi ägnar några minuter åt att titta tillbaka på onsdagens aktiviteter. Frågor? Vi räknar och mäter på någon serie- och parallellkoppling. Vi bekantar oss också med begreppen emk och inre resistans för element ("batteri"). Därefter blir det handledd problemlösning. Till att börja med kan ni försöka med de här. Jag försöker fylla på med flera under torsdagen.

1.
Hur stark ström går genom en vanlig volframlampa märkt 230 V 60 W när den är normalt inkopplad?
2.
Vilken resistans har lampan i uppgift 1 när den är normalt inkopplad?
3.
Lampan i uppgift 1 visade sig ha en resistans på 56 ohm när den befann sig utomhus och temperaturen var 0 grader C. Vilken temperatur har glödtråden när lampan lyser normalt?
4.
Vilken resistans har en 500 m lång koppartråd med tvärsnittet 1,5 mm2?
5.
Hur stor blir spänningen över den 500 m långa tråden i uppgift 4 om strömmen 15 A flyter genom tråden?
6.
Vilken diameter skulle tråden i uppgift 5 haft om spänningen skulle blivit 30 V vid 15 A?
7.
Tre resistorer med resistanserna 12 ohm , 36 ohm och 22 ohm seriekopplas och ansluts till spänningen 35 V. Vilken ström flyter i kretsen?
8.
Hur stor är spänningen över 12 ohms-resistorn i uppgift 7?
9.
Vilken ström flyter genom 12 ohms-resistorn om en resistor med resistansen 70 ohm kopplas parallellt med de tre resistorerna i uppgift 7?
10.
Vilken ström flyter genom 12 ohms-resistorn i uppgift 7 om resistorn med resistansen 70 ohm enbart parallellkopplas med 12 ohms-resistorn och spänningen ej ändras?