Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

6.3.06

Värmestrålning (A-kursen)

De flesta har erfarenhet av att olika ytor tar till sig (absorberar) värmestrålning olika bra.
Ni får experimentera med det i veckans första laboration. Skriv var sin liten "notis" under comments där ni delar med er av era intryck och erfarenheter från "labben"!

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej!
Angående labben som vi gjorde idag om värmestrålning:
Vattnet i den mörkfärgade bägaren svalnade fortare, vilket betyder att den mörka ytan avgav sin värmeenergi snabbare än vad den blanka ytan gjorde (så tyvärr kan jag inte revolutionera termosindustrin).

Man kunde särskilt tydligt i diagrammet som vi gjorde efteråt se att temperaturen sjönk snabbast i början- då temperaturdifferensen mellan vattnet och luften var som störst.

Hej hopp.

8:01 fm  
Anonymous Anonym said...

På labben idag kunde man konstatera att en svart yta avger värme betydligt bättre än en blank yta. Tempraturen för vattnet sjönk som en sten till botten i början för att sedan avta ordentligt. Man kunde bland annat konstatera för att komma ner till en tempratur på 60 grader celsius på en blank yta tog det 18 minuter medan det tog 12 minuter för en svart yta.

10:35 fm  

Skicka en kommentar

<< Home