Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

5.3.09

Fredag 6 mars

I onsdags lärde vi oss bl.a. beräkna:

> svängningstiden för en plan pendel med måttlig utslagsvinkel (Obs! tiden oberoende av pendelmassan) (Observera hur svängningstiden definieras!)

> svängningstiden för en svängande spiralfjäder (beroende av fjädserklonstanten som kan bestämmas med Hooks lag) (Observera hur svängningstiden definieras!)

Svängningar i ett medium ger upphov till vågor.

För alla vågor gäller:

utbredningshastigheten = frekvensen x våglängden

Vi studerade stående vågor i bl.a. en gummisnodd. Beräkna vågens utbredningshastighet i försöket nedan (frekvensen är 25 Hz. Noderna bör vara möjligt att urskilja relativt linjalen, som är 1 m lång)



Vi studerade också ljudvågors interferens i planet. De båda högtalarna i bilden nedan sänder samma frekvens i fas. Försök beräkna frekvensen! Fyra olika sträckor är uppmätta från högtalarna till två punkter på varsin nodlinje.