Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

12.6.07

Energi och effekt

Många blandar tyvärr ihop energi och effekt. Det är onödigt!
Effekt är energi per tid, alltså en sorts mått på "arbetsförmåga" eller energiomsättning.
Med vanliga beteckningar, P för effekt, E för energi och t för tid får vi P = E/t, men många gånger är varianten E = P*t användbarare för att direkt ge energiomsättningen (eller det utförda arbetet)
SI-enheterna är watt (W) för effekt, joule (J) för energi och sekund (s) för tid,
men ibland kan det vara fördelaktigare att använda "vardagslivets enheter" kW för effekt, kWh för energi och timmar (h) för tiden.
Testa exempelvis att lösa följande uppgift:
Nya kärnreaktorer har ofta en effekt på 1000 MW. Hur många sådana reaktorer krävs för att täcka Sveriges årliga elektriska energianvändning på c:a 140 TWh?