Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

4.6.07

Välkomna till bloggen!

Fysikkursen för gruppen KYI06 går mot sitt slut.
Tentamen på hela kursen är som ni vet den 4 juli 2007. Det brukar vara lite segt att fräscha upp alla gamla kunskaper "kvällen innan", så jag tänkte använda min blogg för att försöka ge er lite "träningstips" i stort sett dagligen.
Till att börja med: Se till att ni kan hantera olika enheter!
På formelbladet finns en tabell där ni hanterar de vanligaste tryckenheterna. Det är viktigt att ni kan omvandla mellan dem. Alla i er bransch kör ju tyvärr inte med SI-enheter rakt av ;-( Där finns också några vanliga energi- och effektenheter. Observera särskilt att 1 joule och 1 newtonmeter och 1 wattsekund är olika namn på samma sak!

Några enheter som inte tas upp i formelbladet är km/h och m/s och exempelvis g/cm3 och kg/m3. Ni måste alltså kunna (eller fundera ut) att 1 m/s = 3,6 km/h och 1 g/cm3 = 1000 kg/m3. Och tänk gärna en gång extra innan ni skriver ner svaret. Om t.ex. en liten kubikcentimeter väger 8 gram är det ju rimligt att en hel kubikmeter av samma ämne väger rätt mycket, närmare bestämt 8000 kg. Tyvärr är det alltför vanligt med helt orealistiska svar!

Sedan gäller det ju att räkna rätt också! Jag har märkt att många räknar onödigt krångligt med 10-potenser på räknarna. Använd EXP eller EE-tangenterna för 10-potenser. Då riskerar ni inte att räknaren missuppfattar beräkningen!

Ja, kanske kommer det nya träningstips i morgon!