Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

5.6.07

Densitet, massa och volym

En "standarduppgift" brukar vara att räkna ut vad en viss "sak" av ett visst material väger eller något sådant. Då är det massan = densiteten x volymen som gäller.
Densiteten för olika material ges på provet. Vad ni måste kunna är att räkna ut volymen för vanligas kroppar (kub, rätblock, klot och cylinder är väl de vanligast förekommande!).
Tänk på att använda enheter som "passar ihop". Volymen av en 2,87 m lång och 12 cm bred kopparplåt med tjocklekeen 5,0 mm kan du exempelvis räkna ut i kubikcentimeter (287 x 12 x 0,5 kubikcentimeter = 1722 kubikcentimeter. Densiteten för koppar är 8,96 g/cm3. Du får då direkt att plåten väger 8,96 x 1722 gram = 15429,12 gram, vilket du i svaret lämpligen anger som 15 kg ("två siffrors noggrannhet").
En annan variant är att räkna ut hur lång en ståltråd med diametern 0,5 mm är, om den väger 2,67 kg!