Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

7.6.07

Info om lektionen i morgon fred 8 juni

Observera att lektionen börjar 8.00 (schemaändring jämfört med den ursprungliga planen). Det är sista tillfället att lämna in grupprapport (utskriven på papper) från laborationen med gammastrålningens absorbtion i bly!

Vi kommer att syssla med kärnfysik. Lämpliga sidor att läsa på är i gamla boken 75 - 100 och i nya boken 105 - 131.

Tänk gärna lite extra på följande:
"Formlerna" för strålningens absorbtion i material (som ni tog fram på laborationen) och för strålningens avtagande med tiden ser i princip likadana ut. I ena fallet är det ett avstånd och i andra fallet en tid som ingår i exponenten, och koefficienten får då också anpassas därefter.

Radioaktivt sönderfall sker spontant. Det går alltså inte att förutse när en viss kärna ska skicka ut "sin stråle". Isotoper med lång halveringstid har låg sannolikhet att "falla sönder". Eftersom vår värld är "rätt gammal" är det bara isotoper med mycket lång halveringstid (som uran-238 och i viss mån också uran-235) som finns i naturen, om de inte råkar nyproduceras (som kol-14, som bildas i atmosfären och radon-222, som ingår i uranets sönderfallskedja).

Man kan framtvinga kärnreaktioner genom att exempelvis bestråla ett ämne med alfapartiklar.

Massa och energi är ekvivalenta (materia kan "bli" energi och tvärtom). Räknar vi massan i u (universella massenheten) gäller att 1 u motsvarar 931,5 MeV. det finns på formelbladet"!