Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

23.3.08

Glad och solig fortsättning på påsken!

Hoppas ni haft en fin påskhelg!
Eftersom vi passerat vårdagjämningen kanske vi kan förvänta oss en hel del solsken.
Då kan det kanske passa med ett litet solproblem att fördriva tiden med. Håll till godo!

Mors lilla solstråle har byggt sig en liten fjällstuga. Hon vill gärna kunna se på TV där, så hon köpte en liten på 50 W. Tyvärr finns ingen el framdragen, så hon köpte därför en solcell med arean 0,25 kvadratmeter.
Räcker det för direktdrift av TV:n?
(Du har säkert läst i boken att solinstrålningen är c:a 1 kW/kvadratmeter, och de bästa solcellerna har en verkningsgrad på c:a 15 %.)

För att kunna titta på TV, när solen inte skiner (OS i Kina?) skaffade hon ett bilbatteri (egentligen en ackumulator!) på 12 V och med laddningskapaciteten 60 Ah (amperetimmar).
Hur länge kan TV:n drivas med ett fulladdat bilbatteri?
Hur många soltimmar tar det att ladda batteriet fullt?

Svar kommer förhoppningsvis att publiceras om c:a en vecka.

Tyckte ni att det var för svårt, så kommer så här i påsktider en liten äggstrauppgift:
Om det tar 5 minuter att koka 1 ägg, hur lång tid tar det då att koka 7 ägg?
Svaret får ni pröva er fram till!

Lycka till med praktiken!