Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

22.1.08

Laborationen med doppvärmaren

Som ni märkte var det en synnerligen simpel laboartion . Vilket inte betyder att den var "lätt".

Första gången man gör ett experiment vet man inte så noga vad som händer och vad man ska vara speciellt uppmärksam på. Det är därför bra strategi att göra ett "förförsök" som visar vad man kan råka ut för.
Sedan kan man göra några "riktiga försök". Problemet är nästan alltid att göra så bra mätnigar som möjligt. Att läsa av (digitala) instrument är inte så svårt. Frågan är bara om man mäter det man verkligen är ute efter att mäta?
Mätfel kommer man aldrig ifrån. Mätfel är av två slag: tillfälliga (ex. avläsningsfel) och systematiska (som beror på experimentarrangemanget). Tillfälliga fel kan minimeras genom att göra upprepade mätningar. Då får man också en uppfattning om vilka felgränser som gäller för den aktuella mätningen.
Systematiska fel är knepigare. Ofta gäller det att hitta något feltänk man gjort. Och det är ju inte alltid så lätt :-)

Jag tycker ni jobbade seriöst med uppgiften. Lycka till med rapporten, som alltså ska vara inlämnad (på papper) senast om en vecka. Ni får gärna diskutera en preliminär version med mig på fredag, om ni vill.

Observera att jag uppdaterat planeringen nedan!