Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

19.2.08

Planering av senare delen av period 2

Tisd. 19 febr:
Laboration: "Bestämning av jordmagnetiska fältets flödestäthet".
Utförs enligt utdelad instruktion. Skriftlig redogörelse (en per grupp) lämnas senast 26/2. (Beskriv utförandet på ett begripligt sätt, bifoga Exceltabellen med beräkningarna av horisontalkomposanten samt redovisa hur jordmagnetiska fältets flödestäthet beräknades. Avsluta med ett tydligt resultat. Kommentera gärna det värde ni erhållit.)

Fred. 22 febr:
Svängningar och vågrörelser.
I huvudsak kap. 1 i B-boken (utom akustiken i avsnitt 1.4)
Begreppen frekvens, våglängd och utbredningshastighet samt svängningstid. Vi fokuserar på "hur vågor uppträder", d.v.s. fenomenen reflexion, böjning, brytninng, interferens, polarisation etc. Vi exemplifierar med vattenvågor och ljusvågor.
Oscilloskopet (avsnitt 8.3 i B-boken) bör vi också hinna "titta lite på".

Månd. 25 febr:
Beräkningar på elektromagnetism, svängningar och vågrörelse.

Tisd. 26 febr:
Laboration: Oscilloskopet.
Ingen redogörelse lämnas in. Avsikten är att ni ska lära er hantera ett oscilloskop och tolka skärmbilden. (En uppgift med en skärmbild brukar vara med på tentan!)

Fred. 29 febr:
Akustik
Avsnitt 1.4 i B-boken kompletterat med någon fördjupnning i decibelbegreppet.

Månd. 3 mars:
Blandade beräkningar på ellära, magnetism, svängning, vågor och akustik.

Tisd. 4 mars:
Laboration: Stefan-Boltzmanns strålningslag
Sid 401 i 1:a upplagan , sid 345 i 2:a upplagan.

Fred. 7 mars:
8.15 -9.15 Minitest
Omfattning: Ellära, magnetism, svängnings- och vågrörelselära, akustik (kan ge 1 - 3 bonuspoäng på tentan!)
9.25 -10.25
Kommentarer till laborationen den 4 mars. Wiens förskjútningslag (Sid 400 i 1:a upplagan , sid 344 i 2:a upplagan.) Information inför den muntliga redovisningen av Stefan-Boltzmanns strålningslag den 11 mars.

Tisd. 11 mars:
Muntlig redovisning av laborationen Stefan-Boltzmanns strålningslag.