Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

9.3.08

Laborationsredovisningen tisd 11 mars

På tisdag ska ni alltså kunna redogöra muntligt för hur laborationen "Stefan-Boltzmanns strålningslag" i tisdags utfördes. Praktiskt gör vi så att ni först får c:a 15 min att förbereda er, koppla upp datorer, ta fram ev. materiel, möjligen fixa en eller annan stordia etc.
Därefter får någon av grupperna i uppdrag att redovisa. De övriga grupperna fokuserar på att ställa frågor etc.
Troligen hinner vi därefter låta ytterligare någon grupp redovisa på samma sätt.
Efteråt summerar vi gemensamt "vad som gjorts bra" samt påpekar ev. saker "som kunde gjorts tydligare eller bättre på annat sätt".

Några hållpunkter för redovisningarna:
Planera så att alla i gruppen är aktiva på något sätt: berätta, visa etc.
Ni ska alltså låtsa att åhörarna inte gjort laborationen själva, vilket betyder att ni ska redogöra tydligt för hur ni utförde försöket (använd materiel, kopplingsschema etc.).
Tänk på att poängtera vad allt går ut på!
Presentera era mätvärden och hur ni tolkade dem (Excel)
Formulera tydligt vad ni kommit fram till.
Därefter informerar ni om Wiens förskjutningslag. Den undersökte ni alltså inte på laborationen, men jag demonstrerade innebörden av den på lektionen i fredags (och den finns ju i litteraturen).
Stefan-Boltzmanns strålningslag och Wiens förskjutningslag är de fysikaliska principer som styr hur "varma kroppar" sänder ut elektromagnetisk strålning.
Det är viktigt att förstå på vilket sätt. Vi kommer att syssla med mera "strålning" under skolperiod 3.
Lycka till med förberedelser och genomförande av redovisningarna.