Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

27.1.06

Fredagsfysiken 27 jan

Första passet gjorde vi en rejäl genomgång av rörelsediagrammen. Här är det viktigt att "koppla ihop matteteorin med fysikens verklighet". Det är nämligen väldigt ofta så att en kurvas lutning (riktningstal, riktningskoefficient) betyder något i verkligheten; fart, acceleration eller fjäderkonstant eller ...
Så här i början tar ni oftast fram lutningen grafiskt genom att läsa av "delta y och delta x" i diagrammet. När alla lärt sig derivera kan vi sedan (om vi vet kurvans ekvation) lätt räkna ut lutningen i en viss punkt. Det blir kul! (Och kurvans ekvation kan Excel ganska ofta hjälpa oss att få reda på.)
Även arean under kurvan kan betyda något. Än så länge får vi räkna ut den grafiskt, men det finns matematiska metoder (integrering) även för sådant. Men det ligger rätt långt fram.

I B-kursen räknade vi ut att Tarzan lyckades rädda Jane ur en ryslig knipa. Observaera att det hela egentligen var ett "stötproblem" där vi utnyttjade lägesenergi för att få reda på farten.

Marie hade kämpat med att ta reda på vilken vinkel vi skulle ha för att träffa prick på en viss punkt. Efter lite korrigering av beräkningarna blev värdena vettiga och vi provsköt. Det funkade! GRATTIS! Och faktiskt funkade det för två olika vinklar! Ett GRATTIS till!

Skulle vi kunna tänka oss att ha första provet fredagen innan "sportlovet"? Skriv gärna "comment"

Ha en fin helg!

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag tycker det låter som en mycket bra idee. Att ha prov innan sportlovet =)//Hella

6:27 fm  
Anonymous Anonym said...

Fredag innan lovet känns som en perfekt uppstart på en sportlovsvecka. Sen kan vi tillbringa veckan med att testa kaströrelse (snöbollar) och "icke friktion" på vägar och isar, i praktiken. Om det finns någon snö kvar vill säga // Marie

12:52 em  
Anonymous Anonym said...

Otroligt bra att du frågar Arne. Alltid bättre med prov innan loven än efter. På loven vill man ju ta det lugnt och vila upp sig innan skolan börjar igen. //Sebastian

9:54 fm  

Skicka en kommentar

<< Home