Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

17.1.06

Fysik A tisd 17 jan

På laborationen lärde vi oss hantera skjutmått och mikrometerskruv. Speciellt gällde det att se upp med mikrometerskruvarna, som krävde två varv per mm. Så om det stod 37 på avläsningscylindern kunde det betyda både ,37 och ,87.
Vi mätte massa och volym för några olika kopparstycken. Sedan avsatte vi massan som funktion av volymen i ett diagram. Frånsett ev. felmätningar ( oftast röret!) låg de flesta mätpunkterna längs en rät linje genom origo. Vi använde linjen till att bestämma kopparns densitet.
UPPGIFT: Skriv en kort rapport (individuellt) över försöket. Den lämnas in (på papper) senast tisd 24/1.

Nästa gång vi ses är på torsdag morgon (19/1). Då ska vi studera fallrörelse med hjälp av tempograf. Det har vissa likheter med när vi körde den gula Mercedesen.