Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

23.1.06

A-kursen månd 23 jan.

Vi körde hårt med krafter.
Först konstaterade vi att krafter kan mätas med en spiralfjäder. Ju mer man drar i den ju längre blir den. Och kraften man drar med är proportionell mot fjäderns förlängning. Det sambandet brukar kallas Hooks lag och skrivs F = k*(delta)s, där k kallas fjäderkonstant. Ju högre värde på k ju styvare är fjädern.
Instrumentet som man mäter krafter med kallas dynamometer. De finns med olika mätområden. Det är viktigt att nollställa dem innan man börjar mäta. Enheten för kraft är newton (N). Jordens tyngdkraft på 1 kg är ungefär 10 N (9,82 N).
Sedan konstaterade vi att krafter är vektorer (=har riktning). Det gör att man måste addera krafter på ett speciellt sätt (genom vektoraddition)
Slutligen visade vi ett samband mellan kraft, massa och acceleration på luftkuddebanan. Det funkade fint. Vi fick fram att kraften = massan * accelerationen (F = m*a). Det är en av Newtons tre lagar. Den kallas också kraftekvationen.
Newtons tre lagar försökte jag sammanfatta på ett papper ni fick.
I morgon, tisdag ska vi laborera på moment. Det hann vi inte beröra på lektionen, men det är inte så svårt. Läs gärna om moment i boken innan laborationen.
Vi ses!