Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

7.9.06

MOMENT



Krafter kan, som vi sett, orsaka att ett föremål accelererar. Det sambandet ges av kraftekvationen F = ma, som vi ju visade när vi körde med propellervagnen på glidbanan,

Men krafter kan också orsaka vridning. Då krävs ett moment (vridmoment) som definieras som kraften gånger hävarmen. (Hävarmen är det vinkelräta avståndet mellan kraftens riktning och vridningspunkten).
Laborationen vi gjorde gick ut på att dra ut en spik med hjälp av ett bräckjärn (kofot), och vi försökte räkna ut med vilken kraft spiken "höll emot" genom att sätta "spikens moment" lika med det "moment vi utövade på kofoten".

Det finns naturligtvis en del felkällor i det här försöket. Fundera gärna på vilka!
Jag tycker dock att ni i allmänhet fick till det skapligt!
Så nu gäller det bara att fixa trevliga rapporter. Ni lämnar alltså normalt en rapport per grupp senast den 14 sept.
Det är dock tillåtet att lämna individuella rapporter (om ni inte kan komma överens!)