Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

18.8.06

Lite info om vecka 34

Förhoppningsvis fick B-kursarna sina A-kunskaper i mekanik lite uppfräschade idag. Begreppen hastighet, sträcka, tid och acceleration är viktiga, och de kan hanteras utmärkt bra i diagramform. För att ändra ett rörelsetillstånd krävs en kraft. Det behövs däremot ingen resulterande kraft (nettokraft) för att en rörelse ska fortsätta med konstant hastighet. Om du väl har fått upp en bil i hastigheten 72 km/h och friktionskraften och luftnmotståndet tillsammans är 800 N behövs "bara" en drivkraft framåt på 800 N för att fortsätta köra med 72 km/h. Vill du öka hastigheten måste drivkraften vara större än 800 N, så att det blir en acceleration (med hjälp av en resulterande kraft framåt).

Ni A-kursare som var med i fredags fick en liten inblick i vad som komma skall. Vi kommer att ta det här med diagram ganska utförligt och vi kommer att göra om experimentet med "propellern" och även göra flera experiment. Så var intge oroliga om ni tyckte att det gick fort idag.

På tisdag förmiddag kan ni träffa mig i F5 -F7 och fråga om saker. Speciellt ni som missat någort är välkomna dit så kan vi reda ut vad ni missat.

På tisdag 12.10 går räknar jag först lite fysikproblem av varierande svårighetsgrad på tavlan. Sedan får ni räkna själva också. Det är bra om ni har räknedosor (gärna grafritande) med er, så kan vi se till att ni kan utnyttja dem på ett bra sätt.

Onsdag 12.30 laborerar B-kursarna enl . plan.

Torsdag 8.25 går vi igenom cirkelrörelse för B-kursen (sid 195 - 203 i nya ergo, 179 - 188 i gamla)

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej!
Här kommer en solig hälsning från Gran Canaria! hoppas allt är bra med er där hemma, följer era fysik studier här på nätet.
Ha det så bra så hörs vi!/karin Clavell

11:22 fm  

Skicka en kommentar

<< Home