Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

29.8.06

Vecka 35 och 36

Ja, då har vi kommit igång trots allt strul med "röda huset" mm så här i början. Jag beklagar att jag inte kunde demonstrera provbanken idag, men ni fick ju en bunt papper att trösta er med.
Det blev mycket matematik idag. Ni som inte hunnit så långt i mattekurserna än behöver inte oroa er. Se dagens ganska avancerade härledningar som exempel på vad ni kan åstadkomma om sådär ett halvår ;-)
Ju fotare ni tar till er hur v-t-diagrammet och s-t-diagrammet kan användas ju bättre är det. Senare kommer många flera diagramtillämpningar som funkar på ungefär samma sätt: ofta "betyder" lutningen och arean någonting fysikaliskt. När man fattat det är man på väg att bli en duktig fysiker!"
Onsdagen den 30 aug laborerar A på "fritt fall" enligt de papper ni fick ut idag. Tekniken är samma som när vi accade med den gula Mercan. Vill ni pröva att göra diagrammen i Excel går det bra.
Torsdag och fredag studerar ni på valfri plats med hjälp av utdelade papper.
Tisdag 5 sept blir det både A- och B-fysik. Vi tittar på lite olika krafter och Newtons lagar och avslutar med en tillämpning på cirkelrörelse för B-kursen.
Onsdag 6 sept laborerar B-kursen, troligen på kaströrelse. Läs gärna om kaströrelse i förväg. Tänk på att en kaströrelse är en kombination av en likformig, horisontell rörelse och en lodrät accelererad rörelse (med g som acceleration). En kastad kula rör sig alltså med konstant fart åt sidan samtidigt som den faller fritt. Värre är det inte :-)
Fortsättningen återkommer jag till snarast.