Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

5.9.06

KRAFTER

Tisdagslektionen ägnade vi åt krafter, särskilt gravitationskraften (som är en av de fyra fundamentala krafterna i universum).
Mellan två massor verkar en kraft enligt Newtons gravitationslag. Observera att kraften är lika stor på båda massorna ("jorden drar i månen med lika stor kraft som månen drar i jorden"). Observera också att den så kallade tyngdkraften vid jordytan (=mg) egentligen är kraften i Newtons gravitationslag. Så om man kan bestämma g (vilket ni ju gjorde på lab nyligen) så kan man beräkna jordens massa (under förutsättning att man vet gravitationskonstanten och jordens storlek).
Vi sade inte så mycket om hur krafter samverkar, men i det enkla fallet att krafter verkar åt samma eller motsatt håll är det ju enkelt att beräkna resultanten, dvs. "nettokraften".
I början av kursen antydde jag hur man kan behandla krafter som bildar vinkel med varandra (med hjälp av trigonometri). Det behöver ni inte kunna i A-kursen än :-)
I A-boken kan ni exempelvis till att börja med lösa uppgifterna (gamla uppl. inom parentes):
4.07, 08, 4.18 - 4.23 (3.06, 07, 3.19 - 3.23)
Och testa gärna nya provbanken. Hur ni hittar dit finns på föreg. blogg.
Och glöm inte att impa på släkt och vänner med tröghetslagen!