Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

13.10.08

Välkomna till fysikkursen!

Hej alla i KYI08!
Då är det dags att ta itu med fysikkursen!
Vi startar med en lektion fred. 17 okt kl. 8 - 9.30 i sal F5. Salen finns i det s.k. "Röda huset" hos Viadidakt på Kungsgatan på 2:a våningen i F-korridoren.
Tag med det kurskompendium som ni köper av IUC. Dessutom behövs miniräknare. Bärbar dator är inte nödvändigt första gången.
Kompendiet är en nyhet för året. Det är alldeles nyproducerat och tanken är att det ska innehålla grunderna av det som kursen i fysik omfattar. Säkert finns det avsnitt som kan göras bättre, och det behövs säkert en del tillägg. Det betyder att ni är välkomna med synpunkter på innehållet under kursen, så kan vi ta fram en slutgiltig version till nästa kurs.
Utöver kompendiet behöver ni ha tillgång till fysikböcker för gymnasiets A- och B-kurser i fysik. Vi har tidigare använt den serie som heter Ergo, och den fungerar bra, men har ni någon annan sedan tidigare kan ni använda den. På lektionerna kommer jag dock att hänvisa till Ergo-böckerna ibland. Det är möjligt att KYI07-orna har gamla Ergoböcker att sälja. Det spelar ingen roll vilken upplaga det är.
Det är inte nödvändigt att varje student har en egen bok. Det kan säkert fungera om ni är ett par stycken som studerar tillsammans och använder en bok gemensamt.
Det har nämligen visat sig att det är bra att studera i mindre grupper. Ni kan hjälpa och sporra varandra!

Vi första lektionen kommer vi att gå igenom en del grundläggande begrepp och arbetsmetoder i fysiken. Läs gärna igenom avsnitt 1 och 2 i kompendiet i förväg.

Jag kommer att försöka lägga ut planering för lektioner och laborationer här på bloggen, men vi pratar mera om det på fredag.

Välkomna till en intressant och viktig kurs!