Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

30.4.08

Veckorna 19 -20

Månd 5 maj:
Vi fortsätter att utveckla fotonbegreppet. Kanske lyckas vi få lite insikt i att "ljus" har både vågegenskaper (våglängd, kan brytas, interferera etc.) och partikelegenskaper (fotonerna). Jag ska försöka visa en enklel variant av "fotoelektriska effekten". Det var för att han lyckades förklara det fenomenet (genom att ge ljuset fotonegenskaper) som Einstein fick sitt nobelpris.
Förbered er gärna genom att slå upp eller googla på "fotoelektriska effekten", "foton" etc.
Pröva gärna att lösa följande uppgift:
Hur många fotoner (ungefär!) sänds ut varje sekund från en 60 W-lampa?
Börja med att räkna ut vilken våglängd som dominerar i ljuset från lampan. Antag t.ex. att glödtråden är 3000 grader, och använd Wiens förskjutningslag.
Antag sedan att det bara är den våglängden som emitteras. (Det är förstås inte sant, det finns ju både längre och kortare våglängder; men det kan du kanske bortse från vid beräkningen!).
Hur mycket energi sänder lampan ut varje sekund? E = P*t
Hur många fotoner behövs för att "ta hand om" denna energimängd? Du vet att varje foton har energin E = hf eller E = hc/våglängden.

Jag kommer också att ta upp lite om spektralanalys, och vi kommer att gå igenom laborationen vi ska göra den 13 maj.

Blir det mycket tid över kanske jag hinner visa att elektronerna faktiskt också har våglängd! Men det får i så fall bli som grädde på moset.

Tisd. 13 maj:
Laboration: Spektroskopi

Fred. 16 maj:
Hur fungerar en laser? Något om lasertillämpningar. Vad är egentligen färg?