Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

24.4.08

Ute i blåsväder

Hittade en gammal uppgift att vindkraftverket i Maglarp i Skåne har en propellerdiameter på 78 m och ger maximal effekt 3,0 MW vid vindstyrkan 14 m/s.
Hur stor del av vindens energi tas tillvara av verket?
(Du kanske minns att vi "vägde luft" en av de första lektionerna, och vi kom fram till att 1 kubikmeter vägde ungeför 1,25 kg.)

Lite historik
Maglarpverket uppfördes 1981 , strax utanför Trelleborg. Det var vid den tiden det största vindkraftverket i världen. Under nästan tolv år producerade det drygt 36 gigawattimmar, vilket var världsrekord för ett enskilt vindkraftverk fram till 2002.
Bullerproblem och höga driftkostnader ledde till att projektet avslutades. Vindkraftverket var i drift från sommaren 1982 till den 24 maj 1993.