Namn:

Jag har undervisat i bl.a. fysik vid Komvux i Katrineholm. Det har jag gillat, för fysik är intressant och spännande, och eleverna har oftast varit intresserade av att lära sig så mycket som möjligt. Fysik är en experimentell vetenskap, och vi har gjort många intressanta och roliga experiment. Vi har hållit till i de lokaler som tidigare användes av numera nedlagda Katrineholms Tekniska Skola. Där finns en institution med bra utrustning inom de flesta av fysikens moment. Hösten 2007 kommer KomVux inte längre att erbjuda fysikundervisning, men jag fortsätter att undervisa i fysik åt IUC.

 

18.10.07

Om laborationerna

Vi har fyra laborationstillfällen denna första skolperioden. Vi kommer då att lösa tre olika uppgifter.
Den 18 okt bestämmer vi densiteten för koppar med hjälp av ett m-V-diagram.
Den 1 nov bestämmer vi tyngdaccelerationen vid fritt fall.
Den 7 nov (onsdag!) undersöker vi hur momentlagen fungerar när vi drar ut spikar med en kofot.
Sista tillfället, den 8 nov, använder vi till att muntligt redovisa de tre laborationsuppgifterna.
Då får några av grupperna redogöra för hur de utfört en av laborationerna. Vilka grupper som får visa vad de går för bestäms den 8 nov. Likaså vilka laborationer som redovisningen gäller. Det betyder att alla måste vara väl insatta i hur samtliga tre laborationer utförts.
Ni behåller samma laborationsgrupper (om två eller i något fall tre studenter) vid alla tre laborationstillfällena.
Redovisningen sker gruppvis, och alla i gruppen bör vara aktiva under redovisningen. Tänk alltså igenom innan hur ni vill göra. Det är inget som hindrar att en av er specialiserar sig på att berätta hur ni gjorde, och den andre redovisar exempelvis beräkningar och slutsats.
Om ni har t.ex. ett diagram i datorn bör ni designa det så att det blir snyggt och tydligt, och ni kan sedan visa det med projektorn vid redovisningstillfället.
Vill ni visa någon figur kan ni göra på samma sätt. Men observera att det är rätt trevligt om någon ritar på tavlan samtidigt som ni berättar!
Det går naturligtvis också att visa (mobil)foton från experimenttillfället :-) via datorn.